lördag 23 februari 2013

Text från skrivarkursen

Uppgiften var att beskriva en möbel eller ett föremål i en välkänd miljö. Jag skrev då denna text:

Mormors gungstol


I ett gammal gult sommarhus med halmtak i nordvästra Skåne finns en veranda. Verandan har stora fönster med Mårbackapelargoner som vissnat lite då den gamla damen som bor i sommarhuset inte riktigt längre orkar med att sköta om praktiska detaljer och hemtjänsten glömmer att vattna. Ägarinnans dotter kommer varje söndag och då vattnas blommorna och det praktiska fixas till. Men när det är soliga dagar så vissnar blommorna något mellan de glesa vattningarnaDet var länge sedan någon tvättade verandans fönster och de är smutsiga och märkta av närheten till Öresund genom saltfläckar och smuts från regn och fåglar.  Tittar man ut från verandan kan man skymta Öresund och Danmark mellan grannens trädgård och stora hus framför.

Precis vid ett fönster mot ett köksbord står en gammal gungstol på ett trägolv. En radio står på ett bord precis vid gungstolen och rösterna från P1 sprids i rummet.  Det knarrar lite i trägolvet när någon sitter i stolen. Gungstolen är av en gammeldags variant med stora medar och den är gjord av trä. Den är svart med vitaktigt snirkligt mönster runt stolsryggen. Färgen har flagnat något. På sitsen finns en dyna i lapptäckstyg som den gamla damen sytt innan hon fick för dålig syn. Medarna är av järn och de är stabila och väl gungade under årens lopp. Dynan av lapptäckstyg är blå och mönstret är konstnärligt utformat då husets ägare varit verksam som tecknare.

Gungstolen är antik och inköptes begagnad på 50-talet. Den är säkert nästan 100 år gammal och många har gungat i den innan den kom till tecknardamens ägo. För 20 år sedan var gungstolen väldigt populär hos den gamla damens barnbarn. De brukade gunga och leka med den så fort inte mormor 
satt där.  Nu är barnbarnen vuxna och hinner inte komma och hälsa på så ofta då de bor många mil från Skåne och har fullt upp med sina egna liv. Deras mormor är rörelsehindrad och sitter numer nästan alltid i gungstolen där hon funderar över vad som händer i världen när hon hör P1:s nyheter. Hon har svårt att se men hörseln och minnet är det inget fel på.


Gungstolen fungerar bra och den är bekväm och ibland under eftermiddagen under gungandet slumrar den gamla damen till när lyssnat på nyheterna och följetongerna i radion och försökt att med den allt mer sviktande synen läsa rubrikerna i Dagens Nyheter. Ibland tar hon upp telefonen för att ringa något av barnbarnen för att höra om de följt med i världshändelserna. I telefonen  kan barnbarnen höra hur mormor gungar i stolen och kan då se mormor framför sig. De ser hur hon sitter i gungstolen och hur hon satt där också när de var barn. Från gungstolen har oändligt många historier berättats under regniga sommareftermiddagar med besökande sommarlovslediga barnbarn.

Idag är det söndag och snart kommer barnbarnens mamma tillika den gamla damens dotter på besök. Då vattnas pelargonerna och en kopp kaffe och ett wienerbröd intas och damen berättar vad som hänt för sin dotter som fixar det praktiska i köket som hemtjänsten inte hinner med.

2 kommentarer:

Nina sa...

Mycket fin skildring av mormor och gungstolen. Kul att läsa de andra berättelserna också. En okänd sida av världens starkaste björn....Försökte skriva kommentar här i går men den försvann. Fortsätt skriva!

Anna sa...

Hej! Jag är rätt nöjd med den texten om gungstolen och visst är det Bamse i en elak version :)