lördag 23 augusti 2014

Resedagbok del 5 - En dagsutflykt till Montenegro och de sista dagarna i Dubrovnik.

Här kommer den sista delen av min reseberättelse. 

13/8 2014

Då var det sista dagen i Dubrovnik kommen.  Imorgon förmiddag går flyget som tar oss hem till Stockholm efter nästan tre veckor på resande fot. Det ska bli skönt att komma hem igen men vi har haft en väldigt fin resa med mycket upplevelser och också en del avkoppling. 

Igår var vi på en heldagsutflykt, som vi bokat genom hotellet, till grannlandet Montenegro. Vi besökte först en gammal ruin av en romersk villa i by Risan. Montenegro var fantastiskt vackert, men människorna är lite fattigare än kroaterna. Vid Kotorbukten som vi besökte vad det ett dramatiskt landskap där havet mötte bergen.

Vi åkte från den romerska villan vidare till en liten by vid namn Perast där vi åkte ut till en liten konstgjord ö med en kyrka. Båtfärden var över på fem minuter och kyrkan var väldigt fin. Kyrkan heter på engelska ”The Lady of The Rock” och den är en aktiv katolsk kyrka. De flesta montenegriner är dock ortodoxa så det var lite ovanligt med en katolsk kyrka.

Eter båtfärden så åkte vi vidare till staden Kotor som har en fin medeltida stadskärna bevarad innanför en stadsmur. Vi gick en guidning till fots innan vi åt lunch på en uteservering. Staden förstördes kraftigt under en jordbävning år 1979 och byggdes upp med hjälp av pengar från UNESCO då den efter jordbävningen kom med på världsarvslistan.

Ovanför staden låg en fästning som vi inte besökte då det var lite för varmt att vandra de många trappstegen som hade krävts i 35-gradig värme med gassande sol. Vi tog istället en glass och vandrade runt lite i staden efter lunchen innan det var dags att sätta sig i bussen och åka tillbaka till Dubrovnik.






Idag började jag dagen med en otroligt jobbig morgonjogg. Det var nog nästan 30 grader redan 7.30 på morgonen. Efter frukost så gick vi och badade. Johan råkade bränna sig lite på förmiddagen och har vistats större delen av eftermiddagen i skuggan. Jag har legat vid ett träd vid klipporna på stranden närmast hotellet och läst. Johan gjorde också en för honom otäck upptäckt då han fick syn på ett gäng tusenfotingar då han simmade. Eftersom han är livrädd för sådana så kom han snabbt upp till land efter upptäckten. Det måste ha varit någon som slängt djuren i vattnet eftersom de inte lever i havet normalt. Jag slapp se äckliga insekter utan tog under dagen många fler dopp. Det har annars varit en lugn och skön sista dag på en intensiv resa.



Inga kommentarer: